پرواز زنبور ملکه با هدف جفتگیری
سلام خدمت همراهان ملکه دانش امروز همراه شما هستیم با مقاله مفید به نام پرواز زنبور ملکه با هدف جفتگیری. پس همراه ملکه داشن باشید تا پایان
ملکه تنها یک پرواز جفتگیری انجام میدهد. یک ملکه به منظور جلوگیری از جفتگیری درون نژاد خود، مسافت قابل توجهی را از کندوی خود دور میشود تا در یک مکان اجتماع زنبورهای نر که هزاران زنبور نر منتظر او هستند، جفتگیری انجام دهد.
ابتدا به دور کندو میچرخد تا خود را با جهت آن تنظیم کند. سپس بدون مراقب ملازمان، کندو را معمولاً در بعدازظهر به مدت ۱۵ دقیقه ترک میکند تا در حالت پرواز در ارتفاع بالاتر از ۶ متر، با زنبورهای نر جفتگیری نماید. زنبورهای نر میتوانند از طریق رایحه شیمیایی ملکه (فرومون)، یک ملکه را بیابند و شناسایی کنند، اما میتوانند از روی ظاهر نیز ملکه را تشخیص دهند.
ملکهها در هر پرواز مقاربتی، معمولاً با ۱۲ زنبور نر جفتگیری میکنند (گرچه گاهی اوقات تعداد زنبورهای نر به ۴۰ عدد میرسد) و اسپرم نر را درون کیسه اسپرم خود ذخیره میکنند. زنبورهای نر کمی بعد از جفتگیری میمیرند.
تحقیقی که اخیراً انجام شده، عنوان میکند که «انجام جفتگیریهای متعدد، ملکه زنبور عسل را در نظر زنبورهای کارگر، جذاب جلوه میدهد.» این بدین معناست که اگر ملکه با ۸ زنبور نر یا ۱۲ زنبور نر جفتگیری کند، ارزش او از نظر زنبورهای کارگر یکسان نخواهد بود. البته در صورتی که تعداد زنبورهای نر بیشتر باشد، تعداد تخمهایی که ملکه میتواند بگذارد، بیشتر خواهد بود، اما زنبورهای کارگر به نحوی از همان ابتدا از تعداد تخمها اطلاع دارند.
این تحقیق در اکتبر ۲۰۰۷ انجام شد و اثبات نمود که تعداد شریکان جنسی، عامل کلیدی جذابتر شدن ملکه از نظر زنبورهای کارگر یک کلونی میباشد. یعنی هر چه تعداد شریکان جنسی بیشتر باشد، ملکه جذابتر به نظر خواهد رسید و دوران حکم فرمایی او نیز طولانیتر خواهد بود. در این تحقیق، زنبورهای کارگر، به ملکههایی که چندین عمل لقاح را انجام داده بودند، توجه بیشتری میکردند. زنبورهای کارگر «واکنش ملازمانه»ای به ملکه خود نشان میدهند. آنها آنتن خود را لیس زده و به بدن ملکه میمالند. واکنش ملازمانه به ملکههایی که چندین بار لقاح کردهاند، چشمگیرتر بود.
توضیح این امر این است که «همانند بسیاری از حیوانات، زنبور عسل نیز از فرومون برای ایجاد ارتباط استفاده میکند. زمانی که ریچارد، فرومون تولید شده در غده آرواره زیرین ملکههای زنبور عسل را تجزیه و تحلیل کرد، دریافت که ترکیب فرومون پس از جفتگیری ملکه بطور قابل توجهی کاهش مییابد و به نظر میرسد که دفعات جفتگیری ملکه، عامل کلیدی در تشخیص میزان تغییر فرومون است. ریچارد همچنین میافزاید زمانی که زنبورهای کارگر در معرض فرومون حاصل از ملکه لقاح کرده با نطفه یک زنبور نر و ملکه های لقاح کرده با نطفههای چندین زنبور نر قرار میگیرند، فرومون حاصل از ملکههای لقاح کرده با چندین زنبور نر را ترجیح میدهند».
ذخیره اسپرم ملکه به او اجازه میدهد تا در طول زندگی خود، میلیونها تخم بگذارد. اگرچه یک ملکه در طول فصل تولیدمثل میتواند تا ۲۰۰۰ تخم در روز بگذارد، تعداد و سرعت تخم گذاری ملکه بوسیله آب و هوا، در دسترس بودن غذا و رفتارهای مشخص زنبورهای عسل زیرگونه او کنترل میشود. تخمهای بارور ملکه، به زنبورهای کارگر یا ملکههای بعدی زنبورهای عسل و تخمهای غیر بارور، به زنبورهای نر تبدیل میشوند. اگر آب و هوای بد، جفتگیری ملکه را بیش از ۲۰ تا ۳۰ روز به تأخیر بیندازد، توان خود برای جفتگیری را از دست داده و تنها قادر به گذاشتن تخمهای غیر بارور خواهد بود که به زنبورهای نر تبدیل میشوند.